Citytrip naar New York

New York

De meest indrukwekkende reis die ik ooit heb gemaakt was een citytrip naar New York. Samen met onze jongens zijn wij alweer vijf jaar geleden naar deze legendarische wereldstad afgereisd. Niet alleen de stad was geweldig maar om dit samen met onze zoons te beleven was heel bijzonder.

Vanaf Brussel vlogen we in 8 uur tijd naar J.F.K. airport. En die vlucht was goed te doen. Beetje eten, beetje lezen, beetje film kijken en veel slapen. Het tijdsverschil is met Nederland 6 uur. Dus ja, de jetlag was in de vorm van een zware vermoeidheid in de benen maar door de indrukken van New York kon dat de pret niet drukken. Bij aankomst waren de controles op het Amerikaanse vliegveld uitgebreid. Compleet met iris-en vingerafdrukscans. Maar dat was niet alleen daar, ook in de stad zelf werd er regelmatig in mijn tas gekeken en was fouilleren net zo gebruikelijk als ‘goodmorning’ groeten. Maar dat neemt niet weg dat New York een wervelende stad is, die niet voor niets de ondertitel: ‘the city that never sleeps’, draagt.

Wandelend door Manhattan

We logeerden in hotel La Quinta in Manhattan, op 32nd street om precies te zijn, pal onder het Empire State Building. In het hartje van the Big Apple en op loopafstand van o.a. Times Square, the Chrysler building, Rockefeller Center en the Grand Central Terminal. Eigenlijk zijn alle hoogtepunten prima te voet te doen. Dat is ook echt aan te raden als je de sfeer van deze stad goed wilt proeven.

Die eerste dag wandelden we ’s middags langs het Chrysler gebouw  in art-decostijl naar the Grand Central Terminal, het grootste station ter wereld. De imposante hal was overweldigend net als de vele wolkenkrabbers waar we ons met het hoofd in de nek aan vergaapten. Maar alles is groot, groter, grootst in deze stad. En het is overal even druk met voetgangers en auto’s. De gele taxi’s domineren het straatbeeld, precies zoals je in de films ziet.

The Flatiron building

The Flatiron building

Top of the Rock

Daarna liepen we naar het Rockefeller Center . Dit complex staat op de 5th Avenue en bestaat uit verschillende gebouwen. Het staat vooral bekend om zijn reusachtige kerstboom en schaatsbaan. Maar wij gingen voor de wereldberoemde cityview vanaf het dak. We gingen bij the Radio City Music Hall naar binnen en namen de lift tot 259 meter hoogte. Dit uitkijkpunt heet ‘Top of the Rock’ en is befaamd om het mooiste uitzicht over New York met als middelpunt het statige Empire State Building  Ik heb er veel foto’s van gemaakt. Mocht je ooit naar New York gaan dan is het echt aan te raden om dit op de eerste dag te doen want zo krijg je een realistisch beeld over de omvang van New York. Niet alleen Manhattan is vanaf dit punt goed te bewonderen, je kunt zover kijken dat je het vrijheidsbeeld op Ellis Island ziet staan op de zuidkant. Aan de noordzijde heb je een groen zicht over Central Park met daarachter Harlem  en the Bronx.

New York

Uitzicht vanaf Top of the Rock op Central Park, Harlem en the Bronx

Ground Zero

De tweede dag wandelden we via Broadway richting het zuiden van New York. We liepen door Greenwich Village naar Ground Zero waar in 2001 de aanslag op de Twin Towers heeft plaatsgevonden. De bouw van het nieuwe World Trade Center was nog in volle gang. De top van de hoogste wolkenkrabber, de Freedom Tower van 541 meter, was nog in aanbouw. Wij vonden het heel bijzonder om hier te staan. Op elke hoek van de straat stond een nabestaande vrijwillig te vertellen over de chaos, tranen en ontreddering van 9/11. De rillingen liepen me over de rug. Ik werd er emotioneel en stil van. Je voelt daar de wanhoop en het verdriet dwars door je lijf lopen. Er was een tijdelijk museum ingericht met allerlei herinneringen als stille getuigen aan die rampzalige dag. Naast Ground Zero werd er hard gewerkt aan een nieuw museum met zelfs een stuk muur van één van de Twin Towers. Ground Zero bestaat uit twee vierkante bassins waar voorheen de twee torens stonden. Hierin is het water continue in beweging. De bassins zijn omringd door gedenkplaten waarin de namen van de overleden slachtoffers zijn gegraveerd.

The Sphere, gehavend kunstwerk dat tijdens 9/11 tussen de torens stond

The Sphere, gehavend kunstwerk dat tijdens 9/11 tussen de torens stond

Naast dit memorial monument staan het bronzen beeld ‘the survivor’ en de nog levende ‘the survivor tree’, een jonge boom in de kabels. Zij hebben deze ramp overleefd. In Battery Park aan de zuidkust maar nog dichtbij Ground Zero, staat ‘The Sphere’, een grote bronzen globe die voor de aanslag tussen de torens stond, flink beschadigd, maar waar sindsdien de eeuwige vlam bij brandt. Ook deze monumenten maakten diepe indruk op ons.

DSCN0202

Uitzicht vanaf de boot op nieuwe WTC

Boottocht

Die middag zijn we na een traditioneel broodje hotdog, met een van de vele toeristenboten overgestoken naar Ellis Island waar het vrijheidsbeeld ons op stond te wachten. Bij al die hoge wolkenkrabbers stak het schraal af in lengte. De boot voer vervolgens onder de Brooklyn Bridge en the Manhattan Bridge door waarbij we een fantastisch uitzicht hadden op de skyline van New York en Brooklyn. Wat later in de middag zijn we met de metro richting Manhattan teruggereisd omdat onze benen niet meer vooruit wilden. Zelfs deze rit met de metro was bijzonder omdat je deze vaak in films terugziet. De metrolijn spreidt zich als een enorm spinneweb onder deze stad uit, onmisbaar voor iedereen die er woont en werkt.

Brooklyn Bridge en Manhattan Bridge

Brooklyn Bridge met op de achtergrond de Manhattan Bridge

Times Square

Die avond zijn we nadat onze benen tot rust waren gekomen, nog naar Times Square gewandeld. Deze straat met zijn enorme lichtreclames vonden we geweldig. Met name ook omdat deze plek wereldberoemd is. Op het middenplein van Times Square gingen we op de grote trap zitten en genoten van de schitterende bewegende beelden die op ons netvlies werden geprojecteerd. Een speciale reclameshow die helemaal over de top is, maar ja wat is dat niet in New York? We bezochten nog een M&M winkel van twee verdiepingen gevuld met deze gekleurde snoepjes. Maar wat wij ook ‘over the top’ vonden was de warme gastvrijheid waar de New Yorkers ons steeds mee omringden. Altijd bereid om je op weg te helpen of te vertellen over de stad. Die dag waren we al verscheidene keren vriendelijk aangesproken:’Where are you coming from?’ Dan zijn wij maar nuchtere Hollanders hoor! Wordt vervolgd…

Times Square by night

Times Square by night

Geplaatst op 11 maart 2017, in Er op uit, Home en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: