The Conjuring 2: the Enfield Poltergeist

 

Filmposter van the Conjuring 2 bron: movieweb.com

Filmposter van ‘the Conjuring 2’       Bron: movieweb.com

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet van horrorfilms hou. Ik vind het behoorlijk irritant dat ik steeds een lichte hartverzakking krijg op de schrikmomenten die de werkelijkheid ver omzeilen en de fantasy kant opgaan. Maar manlief had de trailer gezien en dacht dat ik deze wel zou waarderen. Dit is namelijk een film die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal uit 1977 wat destijds de kranten haalde. Geen andere paranormale ervaring was ooit op zo’n overtuigende wijze naar voren gebracht. ‘Nou vooruit dan,’dacht ik. En hij had gelijk: dit was echt een meesterlijke film met een spannende, toch mensvriendelijke verhaallijn.

Jaren 70

Vanaf het allereerste moment werd ik het verhaal ingezogen Dat kwam mede doordat ik gefascineerd was door het perfect nagebootste tijdsbeeld van de jaren 70. De posters van Starsky en Hutch en David Soul hangen (net als bij mij toendertijd) aan de slaapkamermuur van de even oude hoofdrolspeelster Janet. De kleding, apparatuur, auto’s en de kapsels, het is allemaal perfect in beeld gebracht. Alleen daardoor al verdient deze film een prijs.

Het paranormale verhaal dat het nieuws haalde

Het verhaal speelt zich af in een Londense huurwoning van de alleenstaande moeder Peggy Hodgson en haar jonge gezin. Zij en haar vier onschuldige kinderen worden de stuipen op het lijf gejaagd door de geest van de vorige bewoner die regelmatig in Janets lichaam kruipt. Meubilair dat beweegt, enge stemmen, geklop en speelgoed dat midden in de nacht een eigen leven gaat leiden. Het zit er allemaal in. Ondanks de overeenkomsten uit bekende horrorfilms zoals ‘the Excorcist’ en ‘Poltergeist’ blijft de film steeds verrassend.

De momenten waarin de warmte van het gezin duidelijk voelbaar is, worden afgewisseld met een huiveringwekkende rit door het spookhuis. Als het gezin er tenslotte de politie bij haalt gaat het pas echt goed mis. Door de meer dan 30 getuigen en de vele bewijzen in de vorm van beeld-en geluidsmateriaal worden het huis en het gezin Hodgson groot nieuws.

Paranormale onderzoekers bieden hulp

Via de kerk worden de paranormale onderzoekers Ed (gespeeld door Patrick Wilson) en Lorraine Warren (Vera Farmiga) uitgenodigd om vanuit New York naar Londen af te reizen. Dit echtpaar bestaat echt en heeft in het verleden meerdere claims gemaakt in paranormale zaken.De geest laat zich meteen aan hen horen  en dat maakt de film niet langdradig. Er zijn steeds getuigen dat het goed mis is in huize Hodgson. Toch bemoeien sceptische journalisten zich met het reilen en zeilen rondom dit spookverhaal en gaat met bandrecorders en camera’s een bewijs zoeken dat Janet alles in scène zou hebben gezet

Soundtrack

Het lijkt een lange zit van 133 minuten maar dat vond ik beslist niet. De sfeer was perfect en al zaten er de nodige schrikmomenten in die mij kippenvel bezorgden, de liefdevolle momenten zorgen voor balans. De soundtrack met muziek van o.a. Elvis Presley, the Beegees en de legendarische single: ‘Don’t give up on us’ van David Soul geven deze film een prettige ondertoon. Nostalgische muziek uit die tijd. Ik ben ook blij dat ik na afloop nog even ben blijven zitten. Bij de aftiteling worden de originele foto’s van het echte gezin en bewijsmateriaal naast fotomomenten uit de film getoond.Dat geeft deze horror een waardevol en onvergetelijk einde.

Aanrader

Ik heb nooit eerder lyrisch van een horrorfilm geweest maar van deze heb ik genoten. Daarom ben ik zelfs benieuwd naar het eerste deel uit 2013 dat volgens de vele revieuws ook zeker de moeite waard moet zijn. Destijds heeft deze film, eveneens geregisseerd door James Wan, 2 prijzen gewonnen voor ‘beste horrorfilm van het jaar’ en is 15 keer genomineerd. In deze film probeert het paranormale echtpaar Warren ook al een oplossing te vinden. Dit tweede deel zal ook zeker in de prijzen gaan vallen. Een echte aanrader die je moet gaan zien, al heb je er nog zo’n schrik van.

The Conjuring 2 draait vanaf 9 juni in 44 bioscopen

Filmtrailer The Conjuring 2

Geplaatst op 17 juni 2016, in Er op uit, Home en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. klinkt goed, ik ben dol op thrillers dus moet deze zeker gaan zien.
    lisette noyens

    Liked by 1 persoon

  2. Volg de link onderaan mijn blog ‘filmtrailer the conjuring 2’ en je kunt de trailer zovast bekijken. Ik wens je veel kippevel😨

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: