Aardbeien: lekker voor lichaam en geest

Lambada aardbeien

Lambada aardbeien van tuinderij fam. Vissers, Ulvenhout

 

Ze zijn er weer! Zomerkoninkjes in de lente. ‘ Smaken die dan ?’ Jazeker! Heerlijk zoet en sappig uit ons eigen landje.

‘Ja, maar dan komen die zeker uit de kas?’  Yep, maar dat doet in Nederland zeker niet af aan de kwaliteit. Integendeel. De vaak uit Spanje geïmporteerde harde en smakeloze waterbommen met een witte kern moeten we daarom maar snel links laten liggen.

Vroeger

Tegenwoordig hoeven ze voor de smaak gelukkig niet meer in de buitenlucht worden geteeld. Ik weet nog dat ik als tiener op het tuinbouwbedrijf van mijn vader in weer en wind, kruipend op mijn knietjes aardbeien plukte. Aardbeien die vaak door vogels waren aangepikt of door het liggen tegen de grond eerder gingen rotten. Ook de weersinvloeden bepaalden de opbrengst en kwaliteit van de oogst. Mijn vader hield zijn hart vast als er een hagelbui werd voorspeld of als door een lange regenperiode de oogst letterlijk in het water viel. Om de vogels te verjagen stond op de akker een vogelverschrikker, het was echter niet meer dan een houten kruis met daarop een emmer dat een hoofd moest voorstellen. Het lijf was een oude overall die pa nog eens versierde met een slinger van velletjes aluminium folie. Dat weerkaatste in de zon en klapperde een blikkerig geluid in de wind. Later kwam daar zelfs een gaskanon bij. Bij die laatste hoorde je elk kwartier net voor de harde knal, een waarschuwende tik waarna je je vingers in je oren moest houden tegen een dreigende gehoorbeschadiging. Die knal was eigenlijk overbodig want de vogels waren bij die tik dikwijls al gevlogen. In de buitenlucht was het ook nodig om chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken tegen ziektes en plagen. Nee, vroeger was niet alles beter. Het telen van de aardbei in de kas heeft daarom veel voordelen.

Vandaag

Vandaag wordt achter de schermen, eh, het glas hard gewerkt om een kwalitatief mooie, biologisch en smakelijke aardbei te kweken. Tegenwoordig groeit de aardbei vanuit potten op hoogte. Hommels en bijen bestuiven de bloesem en met behulp van insecten worden ziektes voorkomen. Het is een precisiewerkje maar door de juiste dosering van meststoffen, klimaat en CO2 werpt het vanaf half maart tot in de zomer letterlijk zijn vruchten af.

Ik mag dit superfruit tegenwoordig verkopen in de streekwinkel die tijdens deze periode is geopend. Dus ja, ik ben als verkoper en dochter van een aardbeienteler enthousiast maar dat kan toch ook niet anders?  In het vroege ochtendgloren komt het heerlijk zoete aroma van de trossen met felrode aardbeien je al tegemoet in de kas. Daar wordt je toch blij van? Kisten vol vitaminen en mineralen gaan dagelijks over de toonbank. Het is een genot om klanten zoveel goeds en lekkers te kunnen bieden. De Nederlandse aardbei scoort op gezondheidswaarde dan ook een 9,1 in de voedingswaardetabel.

Wat zit er in een aardbei?

Ze bevatten natuurlijk veel vitamine C. Maar vergeet ook zeker niet de vitamine K, kalium en magnesium voor sterke en gezonde botten.

Deze rode lekkernij zit bovendien bomvol antioxidanten die het gevecht aan gaan met de vrije radicalen die ontstaan uit medicijngebruik, roken, alcohol en te veel zon. De schade die hieruit voortkomt wordt daardoor beperkt. Ook het risico op diverse soorten kanker wordt hierdoor minder.

Deze hartvormige hoogstandjes bevatten daarnaast anthocyanen (huh? Wat zijn dat nu weer?) Deze kleurstoffen behoren tot de flavonoïden die een goede invloed hebben op de conditie van je hart en bloedvaten.

Dezelfde anthocyanen stimuleren je lichaam om vetten (ook die je allang hebt opgeslagen) als brandstof te gaan gebruiken. Ze reguleren je bloedsuikerspiegel. Dat is altijd welkom nietwaar? En niet te vergeten: deze stofjes werken verhelderend op je korte termijngeheugen.

Tot slot heb ik nog goed nieuws voor de reumapatiënten onder ons: aardbeien zijn ontstekingsremmend en hebben bij het gebruik van ongeveer 3 porties per week zelfs een pijnstillende werking op de gewrichten. Tja, je moet er wat voor over hebben maar is zeker geen straf.

Swingende namen

Vooral de vroege Lambada is het paradepaardje onder de vele soorten. De swingende naam belooft je de meest aromatische en zoete dans door je smaakpapillen. De meer stevige aardbei met een mooie volle vorm is de Sonata. Een grote aardbei die vooral door zijn uiterlijk zeker niet misstaat op de fruitschaal. Voor het beste smaakbehoud bewaar je de aardbeien koel maar niet te koud, dus bij voorkeur niet in de koelkast. Koop anders de Elsanta, een aardbei die goed houdbaar is. Of nog beter: geniet er meteen van, nog voordat je thuis bent.

 

Geplaatst op 15 april 2016, in Body, Food & Drinks, Home en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Nel Vermeer

    Hoi Beppie, beter laat dan nooit!! ze zien er echt prachtig uit de aardbeien bij jullie in Ulvenhout. Had geen idee dat ze daar biologische teelden. Heel bijzonder. de asperges ook?? is al bijna voorbij denk ik.
    hoop je snel te zien een keer!!

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie