‘Een pickup, wat is dat mam?’

Elpees en singles uit de jaren 80

Een greep uit mijn rockclassics op vinyl

In 1989 had ik eindelijk een gave platenverzameling bij elkaar gespaard toen de cd op de markt kwam. Tja, de platen bleven weliswaar regelmatig hangen met de duidelijk hoorbare ‘tik’ of klonken vals, trokken krom door de warmte en waren gevoelig voor krassen. Ik nam het allemaal voor lief en vond het jammer dat cd’s het zwarte vinyl gingen vervangen. Maar een stereotoren waarin een platenspeler, cdspeler en cassettedeck waren verwerkt, liet me langzaam wennen aan een nieuwer tijdperk. Terwijl ik jaren later, toch nog stuiptrekkende pogingen deed om mijn platen op cassettes op te nemen, kochten we een auto met daarin uitsluitend een radio-cdspeler. De autoverkoper lachte me uit nadat ik gevraagd had naar een radio met cassette. ‘Maar mevrouwtje (vooral dat ‘tje’ irriteerde me mateloos), dat is toch uit de tijd?’ Ik had even een korte ingeving om een cassettebandje in die grijns op zijn gezicht te duwen. Grrrrrrrr.

Gadgets, apps en downloaden

Als ik achterom kijk, is er in de laatste dertig jaar veel veranderd. Ook op muziekgebied gaat het snel en dat valt niet altijd in goede aarde bij deze middle-aged muziekfanaat.Het lijkt met periodes te komen waarin ik van alles moet leren en afleren. De tijd vliegt voorbij. Nieuwe gadgets (ik heb er jaren over gedaan om te begrijpen wat dat waren), nieuwe apps, nieuwe besturingssystemen en abracadabrataal rondom de computer. Alle foto’s bewaren in ‘the Cloud’? In plaats van in een fotoalbum plakken? Muziek koop je niet meer, maar moet je downloaden voor op je Mp 3 (ook al een gadget die ik heb overgeslagen). Maar als moeder sta ik overal voor open, al heb ik wel gemerkt dat ik niet alles als een koe zonder kop moet downloaden. Mijn kinderen lachen en zuchten erom. Ze rollen wat af met hun ogen. Ik probeer dan ook om zelf zoveel mogelijk uit te vogelen met mijn vriend ‘google’. Die les heb ik van hen geleerd. En niet alleen als ze problemen ondervinden met de computer of hun telefoon. Hoelang ze een ei moeten koken, wat dat rammeltje is onder de motorkap of hoe verzorg ik mijn aquarium? Mijn zoons zoeken alles op google, dus dan ik ook maar.

Classic rock

Ondanks dat vroeger alles zo simpel was, (inclusief hun ouders), hebben mijn jongens dan weer wel respect voor mijn muzieksmaak. Mijn oudste zoon vindt rockmuziek vet en zijn favoriete feestband WC Experience speelt veel nummers uit de jaren 80 en 90 met een Brabantse tongval en dito tekst. Geinig toch? Mijn jongste zoon speelt luchtgitaar op muziek van Guns ’N Roses en AC/DC. Dat is tof, niet dan?  Toen ik vorig jaar nog een doos met elpees van zolder haalde voor een oude elpeeparty bij vrienden hadden zij zelfs interesse in mijn classic rockcollectie. Elpees die ik al jaren niet meer kon draaien omdat de ‘complete’ stereotoren uit 1989, inmiddels een natuurlijke dood was gestorven. Dat bracht de jongens op een idee.

Platenspeler of Pickup

Op mijn vorige verjaardag werd ik daarom verrast met een groot cadeau. Uitbundige vreugde nadat ik een spiksplinternieuwe platenspeler uitpakte. Wow! Wat was ik hier blij mee. Wie had ooit gedacht dat ik al die zuurverdiende elpees van vroeger nog zou kunnen beluisteren?

Mijn jongste zoon installeerde de nieuwe ‘pickup’. Dat woord kende hij niet.  Ik lachte en zuchtte. Toen het ding eenmaal was aangesloten op de boxen moest er natuurlijk meteen een gave elpee worden gedraaid. Maar hij wist het even niet meer. ‘Waar is dit voor?’ Hij hield een ronde zwarte dop omhoog met een gaatje erin. ‘Dat is voor de singeltjes,’antwoordde ik. ‘Wat is een singeltje? En wat wilt 33 of 45 toeren zeggen?’ Hij keek mij vragend aan. Hij wist het echt niet. Manlief en ik wisselden een veelzeggend oogcontact. Heerlijk die vragen, die onwetendheid van hem. Ik zuchtte en rolde vanzelfsprekend met mijn ogen: ‘Dat kun je toch googlen?’

<a href=”http://www.bloglovin.com/blog/14725675/?claim=rrj7jmgyt2u”>Follow my blog with Bloglovin</a>

 

Geplaatst op 26 februari 2016, in Home, Memories en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

 1. Nee dat woord wordt niet meer gebruikt i.p.v. platenspeler of draaitafel. Gelukkig zijn ze weer te koop en is alleen het woord verleden tijd.

  Like

 2. Gaaf hoor, ik krijg ook steeds van die rollende ogen als ik volgens mijn mannen een domme vraag stel.
  En je ziet steeds meer dingen van vroeger terugkomen, waarom? omdat vroeger alles beter was, alleen zit onze jeugd dat anders.
  Groetjes Lisette

  Geliked door 1 persoon

 3. wat goed dat je de elpees hebt bewaard, ik heb ze weggegeven 😦 een pick up geeft zo’n heerlijke zweem van nostalgie 😀

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: